Hungarian (formal)French (Fr)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Exhibitions

Légy egy kicsit Munkácsy ... Rajzverseny

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

Munkácsy Balmazújvároson Kiállítás 2018. február 1-ig a Semsey Kastélyban. A kiállításhoz kapcsolódóan rajzversenyt hirdetünk 4 korcsoportnak 2 témában:

Az első helyezett jutalma egy Családi hétvége (4 fő) wellness és szauna használattal a balmazújvárosi Hotel Kamilla felajánlásával!

I. korcsoport (alsó tagozatos diákok)
II. korcsoport (felsõ tagozatos diákok)
Téma: Munkácsy Mihály - A kis cukortolvaj

Te csentél már el cukorkát az asztalról? Biztosak vagyunk benne... Vagy talán volt más csínytevésed, ami Munkácsy Mihály A kis cukortolvaj című képéről eszedbe jut?
Mi a te történeted?

III. korcsoport (középiskolás diákok)
IV. korcsoport (felnõttek 18 éves kortól)
Téma: Munkácsy Mihály - Ásító inas

A fent említett kép részletét egészítsd ki tetszés szerinti háttérrel. Minden a fantáziádra van bízva! Vajon hol ásíthat? Épp egy fotelre támaszkodva? Vagy talán az űrben?

Gondoljátok újra Munkácsy Mihály egyik leghíresebb képét!

Jelentkezz rajzversenyünkre és LÉGY TE IS EGY KICSIT MUNKÁCSY...

Jelentkezés E-mailben a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it címen,
vagy személyesen a A Semsey Kastélyban.
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni u.2.

 

Munkácsy Balmazújvároson címmel nyílt kiállítás Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy-kollekciójából november 3-án a balmazújvárosi Semsey-kastélyban.

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

 

A balmazújvárosi Semsey-kastélyban november 4-től látogatható a Munkácsy Balmazújvároson című kiállítás, melyen – számos világhírű alkotás mellett – először láthat a magyar közönség egy franciaországi aukción felbukkant Munkácsy-festményt.

 

A kiállított festmények átfogó képet adnak Munkácsy Mihály munkásságáról. A termekben sétálgatva találkozhatunk korai képeivel, tájképeivel, párizsi szalonképeivel és Krisztus-képeivel is. A világ második legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét birtokló Pákh Imre folyamatosan gyarapodó kollekcióját 2005 óta már 33 kiállításon mutatta be Magyarországon és külföldön, így több mint kétmillió ember ismerkedhetett meg Munkácsy Mihály művészetével

A műgyűjtő hangsúlyozta: felismerték, hogy „a jó kultúrára nem csak a fővárosban van igény”, hozzátette azonban azt is, hogy a gyönyörűen felújított Semsey-kastély Magyarország egyik legjobb kiállítóhelye, amely jól illik Munkácsy művészetéhez.

Mint felidézte, az akkor harminc Munkácsy-festményt tartalmazó kollekciója 2005-ben a közeli Debrecenben már bemutatkozott, ám azóta a gyűjtemény több mint ötvendarabosra bővült, így a balmazújvárosi közönség egy még bővebb anyaggal találkozhat.

A Semsey-kastélyban egy frissen megvásárolt Munkácsy-képet is kiállítanak: a Franciaországban festett és Magyarországon sosem járt kislányportrét egy franciaországi online árverésen sikerült megszerezni.

A Semsey-kastély 2015 óta ad otthont magas színvonalú kiállításoknak, a 2018. február 1-jéig nyitva tartó Munkácsy-tárlat várhatóan látogatói rekordot fog dönteni.

 

 

MUNKÁCSY MIHÁLY KÉPEI A PRÓFÉTA GALÉRIÁBAN!

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

2014. október 05. – december 07. |  minden nap 10.00–20.00


Kivételesen nagy presztízsű kiállítás nyílik a Kulturális Városközpont kapujában: a Próféta Galériában Munkácsy Mihály közel mintegy harminc munkáját tekinthetik meg a látogatók október 5. és december 7. között. A kiállítást ingyen látogathatják a kerületben élő 14 év alattiak, valamint a kerületi nyugdíjasok.Az önkormányzat kiemelt támogatásával jöhetett létre a Kulturális Városközpont területén, a Próféta Galériában az a kiállítás, amelyen az idén 170. születésnapját ünneplő Munkácsy Mihály harminc olajfestménye és húsz grafikája lesz látható. A kiállított anyag gerincét Pákh Imre műgyűjtő kollekciója adja, a fennmaradó munkákat különböző múzeumokból kérte kölcsön a galéria. Az alkotások közül kiemelkedik az Ásító inas egész alakos képe. A kiállított képek összértéke megközelítőleg hárommilliárd forint.A Próféta Galéria az elmúlt két és fél évben számos kiállításnak, könyvbemutatónak, társasági eseménynek adott otthont. A múlt század első felében élénk kávéházi élet folyt ezen a környéken, a Bartók Béla út - a Hadikkal és a Prófétával - Buda kávéházi fellegvárának számított. Az 1905-ben megnyílt Műegyetem kávéház, később Próféta Kávéház és Étterem nemcsak a műegyetemi professzorok, hanem művészek közkedvelt helye is volt. Az önkormányzat terveiben az szerepel, hogy minden évben egy hasonlóan rangos kiállítással örvendezteti meg itt az újbudaiakat. A Munkácsy-tárlat két hónapig lesz nyitva, október 5. és december 7. között. A XI. kerületben lakó 14 év alattiak, illetve nyugdíjasok az önkormányzat jóvoltából a kiállítást ingyenesen látogathatják.

 

 

Belépőjegyek a helyszínen válthatók:
14 év alatti gyermekeknek és nyugdíjasoknak: 990.- Ft,
felnőtteknek: 1.500.- Ft.

Csoportos látogatáshoz (iskolai csoportoknak is) a következő telefonszámon kell bejelentkezni: 06-1-688- 6000.

 

 

 

MIHÁLY MUNKÁCSY AND THE PAINTING OF HUNGARIAN REALISM

 • PDF
 • Print
 • E-mail

MIHÁLY MUNKÁCSY AND THE PAINTING OF HUNGARIAN REALISM

 

 

 

 

10 July – 21 September, 2014  |  every day 10 am to 6 pm


The summer exhibition of KOGART Tihany presents the generation of artists whose work unfolded in the 1870s, and who laid down the foundations of modern Hungarian painting. These masters were the first to raise Hungarian painting from the provincialism of the previous centuries, and to serve as models for subsequent generations. The same period saw the appearance in Hungary of the essential conditions for systematic artist training, as well as of the trading and exhibition of art.

Mihály Munkácsy was one among them, whose fabulous rise from joiner’s apprentice to painter prince provided many young artists with sufficient hope to endure the early difficulties of a painting career. Munkácsy’s critical realism, the acuteness of his focus, bravura technique and sense of colour, made him very popular not only in Hungary, but in Paris as well; to this day, he is the Hungarian painter best known to the public. As the most important representatives of realistic landscape pain ting, László Paál and Géza Mészöly brought into vogue a new vision of nature, whose most important feature was the capturing and painterly representation of the real view. László Mednyánszky’s motionless lands at dawn, misty forests and light-lacerated mountaintops turn real nature into mystic visions. His vagrants on the periphery of society came to be models worth following for the socially sensitive painters of the first decades of the 20th century.

It was in the wake of the pioneering work of these four masters that Hungarian realist painting emerged in the last quarter of the 19th century – with the art of Károly Ferenczy, János Vaszary, István Csók and other young artists –, which incorporated the stylistic qualities of naturalism and became the starting point of various modern endeavours at the turn of the century. The exhibit outlines a phase in the growth of Hungarian painting, in the course of which it overcame a lag of decades and was, by the turn of the century, comparable with the most progressive trends in French painting, establishing the possibilities of a new, progressive development in Hungarian art.

 

 

Munkácsy a festőfejedelem kiállítás – Hévízen!

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

Munkácsy a festőfejedelem

 

Munkácsy a festőfejedelem – kiállítás a

Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében (Hévíz, Rákóczi u. 9.)

Látogatható a hét minden napján 10-20 óráig.

Belépőjegy: 800,-Ft

Tárlatvezetésre információ a helyszínen kérhető.

 

Munkácsy kiállítás Békéscsabán!

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

 

Különleges Munkácsy kiállítás Sopronban!

 • PDF
 • Print
 • E-mail
There are no translations available.

Minden korábbinál több, összesen 37 magángyűjteményi festmény látható december 16-a és február 10-e között a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

A legnagyobb mű magát a festőgéniuszt, Munkácsy Mihályt ábrázolja Hans Temple festményén. Munkácsy Mihály Sopronban látható festményei közül a 185x156,5 cm keretméretű Ballada lesz a legnagyobb, az Ásító inas pedig a legismertebb.

A Munkácsy kiállítás Sopronba hozatalát az önkormányzat ajándéknak szánja a soproniaknak és a városba érkező vendégeknek.

Különleges Munkácsy kiállítás Sopronban!

Nyitvatartás:

Naponta 10.00 – 18.00

(december 24-én zárva)

Pénztárzárás: 17.00

Kiállítótér zárás: 17.30

Jegyárak:

Felnőtt: 1.800 Ft

Diák (25 éves korig), nyugdíjas: 900 Ft

Családi (3-5 fő): 3.600 Ft

6 éves kor alatt a kiállítás díjtalanul látogatható.

A kiállítás látogatása csoportok részére csak előzetes bejelentkezéssel lehetséges!

Jegyelővétel:

 

Jegyek elővételben 2013. december 16-tól válthatók a Pro Kultúra Jegyirodában (Sopron, Liszt F. u. 1.) és online (http://prokultura.jegy.hu/).

 

Page 1 of 2

Munkácsy Alapítvány a facebookon