Hungarian (formal)French (Fr)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Pákh Imre

  • PDF
  • Nyomtatás
  • E-mail

Munkácsy Mihály, az egész világ festôje

„Meghal, mert ember; él, mert isteni..." vetette papírra Reviczky versében Munkácsy Krisztusáról megigézetten, de sokak szerint ez vonatkozik a festő halhatatlan talentumára is. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy végre megjelent ez a csodálatos album, amelyben megpróbáltuk összegyûjteni és bemutatni Munkácsy életmûvének legfontosabb darabjait és azon mûveit, amelyek már elkészülésük után nem sokkal elkerültek a világ különbözô tájaira, elsôsorban Amerikába. Így ezen képek legtöbbje soha nem volt látható Európában, fôleg nem Magyarországon.

Munkácsy munkásságáról az 1914-es fekete-fehér album óta nem jelent meg olyan kiadvány, amely nagyságához méltóan, mûvészetének teljességét bemutathatta volna, fôleg nem színesben. Az azóta napvilágot látott kiadványok általában mindig ugyanazokat a képeket, az állandó kiállítás anyagát tartalmazzák. Ezért széleskörû nemzetközi összefogásra, kutatómunkára, múzeumok, képcsarnokok és magángyûjtôk sokoldalú segítségére volt szükség ahhoz, hogy ma, 2005-ben végre a festô legtöbb fellelhetô alkotása bekerülhessen ebbe az általunk megálmodott rangos, színvonalas kiadványba. A reprodukált festmények különbözô múzeumokban találhatók szinte az egész világon, Moszkvában, Ungváron, Párizsban, Pozsonyban, Kolozsvárott, az Egyesült Államok jó néhány városában, a New York-i Metropolitan Múzeumban, Németországban és más nyugat-európai gyûjteményekben. Most azonban sikerült festményeinek minden eddiginél teljesebb gyûjteményét közzé tennünk, hogy elérhetô és megtekinthetô legyen a világ minden mûvészetkedvelô polgára számára. Reméljük, egy későbbi újabb kiadás alkalmával már a hiányzó képek is bekerülhetnek albumunkba.

Ezúton én is szeretném megköszönni mindazoknak a közreműködését, akik segítettek.

A fenti gondolatokkal s e színvonalas mûvészi albummal kívánunk tisztelegni a híres magyar festô, Munkácsy Mihály emléke és nagysága elôtt.

v. Pákh Imre C.S.R.

a Munkácsy Alapítvány alapítója

 

Munkácsy Alapítvány a facebookon